Пинсата завладява небцето на потребителите, както в Италия, така и по света. През последните години все повече хора се изкушават от това много традиционно ястие, отскоро и в България, смятайки го за вкусна и уникална алтернатива на пицата.
Но какво прави Пинса Романа толкова специална? Освен овалната форма, това е меката, хрупкава и лека текстура, която я отличава веднага от пицата, и обикновено е по-тънка, по-хрупкава и по-малко плътна от фокачата. Това се постига благодарение на комбинацията от брашна, високата хидратация на тестото и специалната обработка, като дългото време на втасване допринася за характерния й вкус.
Как да направим Пинса Романа у дома
Много хора се чудят как да направят пинса у дома. Един основателен въпрос, като се има предвид, че продуктът все още се асоциира с ресторантьорския бизнес и следователно с вечер в пицария или пинсерия. Възможно е също да направите отлична пинса у дома от нулата с брашнена смес, но това е опция, посветена на ентусиастите.
Пинса Романа беше създадена с намерението да разшири достъпа до пинса, тъй като е достъпна за всеки, може да се закупи близо до дома и да се приготви за няколко минути. Но най-интересният аспект, от гледна точка на потребителя, е нейното качество: продуктът, всъщност, следва правилата на традицията стриктно и е напълно ръчно направен, приготвен от експертите на Ди Марко, които разточват всяка основа индивидуално.
Купуването на предварително приготвена Пинса Романа означава, че можете да пренебрегнете въпроси като брашна, тесто, хидратация и втасване, тъй като продуктът е създаден да комбинира вкус и бързина на приготвяне. Всичко, което трябва да направите, е да развихрите въображението си, да купите качествени съставки и да се фокусирате върху единствената стъпка от процеса, която трябва да се извърши у дома: печенето.
Съвети за перфектно печене
Вече обяснихме, че Пинса Романа е предназначена да бъде отличен продукт, точно като основите, направени ръчно в пицариите и пинсериите.
Между двете ситуации обаче има съществена разлика: фурната. Накратко казано, ресторантските фурни могат да надвишават 400 °C, температура, която не може да се достигне с традиционните домашни фурни, които обикновено достигат до 250 °C. Това трябва да се вземе под внимание, тъй като някои модерни фурни предлагат функции като режим за пица, които могат да надвишават 300°C. Въпреки това, можем да приемем 250°C като стандартна максимална граница за домашните фурни. За да отговорим на въпроса „Как да направим пинса у дома“, трябва да се има предвид този лимит .
За да преодолеят това препятствие, някои кулинарни ентусиасти купуват малки професионални фурни, като на Rinaldi. които освен че достигат 300/350°C, предлагат независимо регулиране на двете зони на фурната, традиционно известни като таван и под. В този случай пинсата се пече директно на пода на фурната, т.е. на камъка. Топлината отгоре и отдолу осигурява равномерно печене и, най-вече, типичната хрупкавост на основата, което е един от елементите, които отличават пинсата. Ако можете да регулирате двете температури независимо, препоръчваме 300°C за пода и 320°C за тавана: в този случай трябва да се изпече перфектно за 3 минути, въпреки че точното време зависи много от влагата на избрания топинг.
Повечето потребители имат типичната домашна фурна с температура 250°C. Как да компенсираме това ограничение? Това не е истинска пречка за качеството или успеха на ястието, има трик, който позволява да се постигнат резултати, подобни на тези от професионалните фурни: можем всъщност да използваме класическа тава за печене, да я обърнем с дъното нагоре и да я оставим вътре във фурната, докато я загряваме предварително. По този начин тавата достига много висока температура и може да играе подобна роля на камъка в професионалните фурни. Пинсата, след като е подправена, може внимателно да се плъзне върху тавата и да се пече за няколко минути в зависимост от температурата и топинга, но обикновено около 5 минути при 250°C. Препоръчваме използването на вентилаторна фурна.
Накрая, има още една възможност за постигане на перфектно печене и това е да купите огнеупорен камък и да продължите, както е описано по-горе, но в този случай без да обръщате тавата. Камъкът трябва да се постави вътре в тавата по време на загряването, а не върху нея. В този случай трябва да изпечете Пинса Романа директно върху камъка.