Темата за запазването на храната е от основно значение за хранителната индустрия, и производството на пинса не е изключение. Необходимостта от предоставяне на безопасна и висококачествена храна на крайния потребител е фундаментална не само за производителя, но и за всички заинтересовани страни във веригата на доставката. Запазването играе критична роля в този процес.
Относно запазването на пинса, много хора се чудят дали е по-добре да я съхраняват в хладилник или на стайна температура, или дали има и замразена версия. В този случай е важно да се направи разграничение между замразения и дълбоко замразения вариант. Освен това, какво се случва, ако отворите опаковката и след това, по някаква причина, не можете да я консумирате веднага, или след изтеклите пет минути от времето за готвене?
В тази статия ще се опитаме да ви дадем основните съвети за правилно съхранение на пинса и как да се предпазите от грешки.
Запазване на храна: Големият съюзник е ниската температура
Всяка органична субстанция е подложена на разрушаване, когато нейните компоненти претърпяват по-бързо или по-бавно химично изменение, в зависимост от условията на съхранение и типа храна. Основните ускорители са въздухът, водата и светлината.
Съществуват важни разлики сред продуктите за фурна, но повечето хора са запознати с бързото втвърдяване на обикновения хляб поради загубата на влага. Освен това, хлябът е податлив на мухъл. Процеси като замразяване или дълбоко замразяване на храна имат за цел да спрат, или по-скоро да забавят растежа на микроорганизми и дейността на ензимите, които предизвикват развалянето на органолептичните характеристики и развалянето на храната.
Със замразяването, което може лесно да се извърши с домакински фризер, храната се довежда до температура между -7°C и -12°C, или до -18°C за месо и риба. Това е ефективен метод за удължаване на срока на съхранение на храната, но води до загуба на някои органолептични свойства. Дори и замразена, храната е малко вероятно да се съхранява за повече от няколко месеца.
Дълбокото замразяване, от друга страна, е регулиран производствен процес, който цели да доведе храната до температури под -18° възможно най-бързо. Той се нарича и шоково охлаждане (отрицателно), за да се подчертае бързината на процеса. Дълбокото замразяване позволява на храната да се съхранява за по-дълго време и без загуба на хранителни качества. Например, замразената Пинса Романа Класик е перфектен вариант за домашните фризери. Очевидно е обаче, че студената верига трябва да се поддържа по време на целия процес на доставка от производството до мястото на продажба.
Съхраняване на пинса: До 18 месеци при замразяване
Срокът на годност на Пинса Романа Di Marco зависи от типа продукт и линията на продукта, към които принадлежи. За хотелиерството, т.е. за сектора на обществено хранене, Di Marco предлага пълна гама бази, изработени по ръчен метод и без никакви консерванти. Липсата на консерванти означава, че е необходимо да се прибягва до дълбоко замразяване; всъщност, тези бази предварително се замразяват до -18° градуса и, ако се поддържа студената верига, могат да бъдат съхранявани от клиентите до 18 месеца. Пинсите за професионалисти на Di Marco са налични в различни размери, като има и Пинса без глутен.
Съхранение: В хладилник или на стайна температура?
Пинсите за хладилник се съхраняват при температура между 0°C и 4°C. Амбиент версията, от друга страна, може да се съхранява на стайна температура, но все пак е важно да проверите срока на годност и да съхранявате продукта на хладно и сухо място. Пинса Романа Класик (Амбиент) може да се намери на рафтовете с печива. И в двата случая продуктът е опакован в модифицирана атмосфера, за да се гарантира свежестта и по-дългия срок на годност, без използването на химични консерванти.
Остава ли свежа пинсата след отваряне?
Накрая, какво става, ако случайно отворим опаковката на пинсата и, по някаква причина, не можем да я консумираме веднага? Разбира се, не трябва да хвърляме нищо, но трябва да осъзнаем, че трябва да го консумираме скоро. Естествено, има поне две възможности да удължим времето за съхранение: В хладилника, като запечатаме продукта с фолио. Важно е обаче да консумираме пинсата в рамките на няколко дни. Техниката на вакуум, ако имате подходящата машина, също е удачен вариант. В този случай трябва да сте внимателни и да оставите някои въздушни пукнатини, за да предотвратите развалянето на основата.